marți, 23 februarie 2010

Viata studentului iesean pe Realitatea TV


Ileana Popescu de la Realitatea.net a facut o analiza cu privire la cat cheltuie un student din centrele mari universitare din Romania (printre care si Iasul).

Iata ce a iesit

La sfârşitul anului trecut, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) anunţă că rata de abandon a facultăţilor este din ce în ce mai mare din cauză că studenţii nu mai fac faţă cheltuielilor de zi cu zi. Un student care locuieşte în Bucureşti, cu chirie, are nevoie de cel puţin 1.710 de lei pe lună pentru un trai aproape decent.

Chiar dacă preţul chiriilor în Bucureşti a mai scăzut anul acesta, un student care locuieşte într-o garsonieră trebuie să scoată din buzunar, în medie circa 1.050 lei, potrivit unei analize făcute de publicaţiile de specialitate. Pe lângă chirie, se mai adaugă, în funcţie de anotimp, întreţinerea, circa 200 de lei în sezonul rece sau 80 de lei, vara.

De cealaltă parte, un student care locuieşte în cămin cheltuieşte pe cazare, lunar, în jur de 150 de lei.

Pe lângă chirie, lista cheltuielilor lunare pe care le face un student mai cuprinde circa 420 de lei pentru alimente, 50 de lei pentru cărţi şi materiale didactice şi 50 de lei pentru diferite activităţi sociale sau culturale, a declarat pentru REALITATEA.NET, Raluca Banciu, fost membru al AIESEC.

În provincie, de la o universitate la alta, se înregistrează diferenţe semnificative la preţul regiei de cămin şi al utilităţilor oferite, potrivit unei analize realizate de ANOSR. "Dacă în căminele Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj Napoca, pentru o cameră cu grup sanitar inclus se plăteşte un preţ de 105 lei, în Universitatea Iaşi, pentru aceleaşi condiţii, preţul poate ajunge la 260 lei pe lună. Preţul unui loc în cămin variază între 50 şi 260 de lei pe lună, în funcţie de condiţiile de cazare (număr de locuri în cameră, locaţia grupului sanitar, conexiune la internet, cablu TV, gradul de renovare)", potrivit ANOSR.

În Iaşi, studenţii care aleg confortul unei garsoniere, sunt nevoiţi să plătească în medie, aproximativ 900 de lei, pe lună, la care se adaugă alţi 60 de lei, cheltuiala cu întreţinerea. Pe lângă aceste costuri, un student din Iaşi mai scoate din buzunar minim 365 de lei pentru alimente, în jur de 60 de lei pentru cărţi şi alte materiale şi circa 30 de lei pentru activităţile din timpul liber.

"În ziua de astăzi, studenţii trebuie să se descurce cu foarte puţini bani. De aceea, cei mai mulţi aleg să facă economii, alegând să mănânce la cantinele studenţeşti, unde nu cheltuiesc mai mult de 13 lei pe zi. Preţurile pentru cărţile de studiu încep de la 15 lei, însă cei mai mulţi tineri îşi fotocopiază materialele pentru că este mai ieftin sau împrumută cărţi de la bibliotecă. Cât priveşte timpul liber, majoritatea studenţilor se recreează în pub-uri, unde nu cheltuiesc mai mult de 20-30 de lei pe lună", a declarat preşedintele Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi, Andrei Giurgia.

Situaţia este ceva mai bună pentru studenţii din Cluj-Napoca, care au de scos din buzunar pentru chiria unei garsoniere, puţin peste 600 de lei pe lună. Costul întreţinerii acesteia ajunge aici la circa 100 de lei. Pe lângă aceşti bani, un student în Cluj mai cheltuieşte lunar, aproximativ alţi 500 de lei pentru alimente, materiale pentru facultate şi activităţi sociale sau culturale, a precizat preşedintele Organizaţiei Studenţilor din Universitatea Babeş-Bolyai, Virgil Smărăndoiu.

Material preluat de pe www.realitatea.net

4 comentarii:

Victor Ilie spunea...

Nu-i adevarat. In Iasi iti permiti sa ai si un viciu si nu cheltui cit arata "realitatea" (TV sau nu) lor.

Observ activitate din ce in ce mai multa pe blogul acesta. Foarte bine! Continua dom'lee...

Andrei Giurgia spunea...

In comparatie cu alte centre universitare stam bine. Promit sa fie foarte multa activitate pe acest blog.

Anticalofilul spunea...

banii de la carti trec la distractie :D
da ma. scrii mia des pe blog :) scrie mult ca faci macel :))

Andrei Giurgia spunea...

Distractia conteaza foarte mult. Ai mare dreptate. Da! Am promis si voi scrie.